Vedtægter

Godkendt af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation d. 11. april 2019

VEDTÆGTER FOR UNGERÅD KBH 

§ 1 Navn og hjemsted 

Stk. 1: Rådets navn er Ungeråd KBH. Rådet er hjemhørende i Københavns Kommune. 

§ 2 Formål 

Stk. 1: Ungerådet har til formål at sikre, at de københavnske unges visioner for fremtidens København bliver hørt på en repræsentativ og inddragende måde. 

Stk. 2: Ungerådet skal sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune og opnår demokratisk forståelse, aktivt medborgerskab og ejerskab til byen. 

Stk. 3: Ungerådet skal bidrage til, at de politiske beslutninger kvalificeres i dialog med de unge gennem en systematisk inddragelse af unges viden, idéer og behov. 

Stk. 4: Ungerådet har til formål at sikre de unge et formelt sted, hvor de kan drøfte og løfte sager, som de finder relevante. 

Stk. 5: Ungerådet arbejder uafhængigt af partipolitiske, økonomiske og religiøse interesser. 

§ 3 Medlemmer

Stk. 1: Ungerådet vælges blandt unge i alderen 12-20 år med bopæl i Københavns Kommune. 

Stk. 2: Ungerådet består af 35 medlemmer samt op til 15 suppleanter. I en kortere introduktionsperiode vil det fungerende ungeråd bistå de nyvalgte medlemmer. 

Stk. 3: Ungerådet vælger blandt de 35 medlemmer tre talspersoner via flertalsafstemning. Talspersonerne vælges for hele valgperioden og repræsenterer hele ungerådet fx i forhold til pressen og i dialogen med Københavns Kommunes Borgerrepræsentation og politiske udvalg. 

§ 4 Organisering 

Stk. 1: Ungerådet er organiseret under Børne- og Ungdomsforvaltningen. 

Stk. 2: Til at understøtte og koordinere arbejdet i ungerådet tilknytter Børne- og Ungdomsforvaltningen et sekretariat. 

Stk. 3: Der kan oprettes baggrundsgrupper til ungerådet, som i koordination med sekretariatet, fungerer som forberedelse til ungerådsmøderne. Deltagelse i baggrundsgrupperne vil være åben for alle unge i København. 

§5 Valg 

Stk. 1: Valg til ungerådet er digitalt. Kandidaterne er på valg i hele kommunen. 

Stk. 2: Alle medlemmer af Ungerådet og suppleanterne for medlemmerne vælges for 1 år ad gangen og kan genvælges. 

Stk. 3: Unge i alderen 12 år til og med 20 år, der er bosiddende i Københavns Kommune, er opstillingsberettigede til ungerådet. En ung kan opstille som kandidat til og med det fyldte 20. år og fungerer som medlem valgperioden ud – også selvom den unge fylder 21 år i denne periode. 

Stk. 4: Unge i alderen 12 år til og med 20 år, der er bosiddende i Københavns Kommune, er stemmeberettigede til valg til ungerådet. 

Stk. 5: Der afholdes valg hvert år i efteråret. Alle medlemmer vælges for en 1-årig periode. Valgperioden løber fra det tidspunkt, hvorpå medlemmerne er valgt og frem til det næstkommende valg eller til den unge vælger at udtræde af rådet. 

Stk. 6: Op til 15 kandidater med næstflest stemmer vælges til suppleanter for valgperioden. 

Stk. 7: Omvalg af en talsperson kræver, at 65 % af ungerådets medlemmer stemmer for. 

Stk. 8: I forbindelse med valg nedsættes en valgbestyrelse. 

Stk. 9: Udtræder et medlem, indtræder en suppleant. Suppleanter indtræder efter stemmeantal.

§ 6 Opgaver

Stk. 1: Alle børn og unge, der er bosat i Københavns Kommune, kan anmode ungerådet om at behandle et givent emne. 

Stk. 2: Ethvert medlem af ungerådet kan fremsætte forslag om et emne, der ønskes behandlet på et møde. 

Stk. 3: Københavns Kommunes Borgerrepræsentation og politiske udvalg kan anmode ungerådet om at behandle et givent emne. 

Stk. 4: Ungerådet kan inden for hver af ungerådets valgperioder anmode BR om at behandle op til fire indstillinger. Borgerrepræsentationens Sekretariat oversender ungerådets indstillinger til det/de stående udvalg/Økonomiudvalget som indstillingen ressortmæssigt hører under med henblik på behandling i udvalget/udvalgene. 

Stk. 5: Forvaltningen/forvaltningerne sikrer, at ungerådets forslag er oplyst, inden det sættes på udvalgets dagsorden, således at udvalget kan træffe beslutning i sagen. Forvaltningen foretager derfor i indstillingen til udvalget den fornødne sagsoplysning af ungerådsforslaget. Når forvaltningen har foretaget den fornødne sagsoplysning af forslaget, sætter borgmesteren forslaget på udvalgets dagsorden. 

Stk. 6: Ungerådet kan ved udvalgets behandling af forslaget søge om foretræde for Økonomiudvalget eller et af de stående udvalg efter de almindelige regler om foretræde. 

Stk. 7: Efter udvalgets behandling, oversendes Ungerådets forslag sammen med udvalgets indstilling til Borgerrepræsentationens Sekretariat med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen. Overborgmesteren sætter herefter udvalgets indstilling om ungerådets forslag på dagsordenen til et møde i Borgerrepræsentationen, med forelæggelse for Økonomiudvalget før Borgerrepræsentationens behandling, hvis dette er påkrævet. 

Stk. 8: Ungerådet kan, hvis det ønsker det, nedsætte ad hoc udvalg og arbejdsgrupper til at varetage særlige opgaver, herunder fx kontakt med lokaludvalgene. 

§ 7 Ungerådsmøderne 

Stk. 1: Ungerådsmøderne afholdes som udgangspunkt på Københavns Rådhus. Ungerådet kan afvikle hele eller dele af sin mødeaktivitet som åbne møder, hvor andre interesserede unge kan deltage og give deres holdning til kende og stille spørgsmål til ungerådets arbejde, ligesom der kan afholdes temadrøftelser mv. Rådet kan ligeledes vælge at tilrettelægge en del af sin mødeaktivitet som besøg, udflugter, byvandringer eller lignende, hvor udformning af konkrete tiltag drøftes. 

Stk. 2: Ungerådet mødes med fast mødekadence med mulighed for ekstra møder.  

Stk. 3: Som supplement til vedtægterne kan ungerådet vedtage aftaler/principper for deres interne samarbejdet 

Stk. 4: Relevant information om ungerådet offentliggøres på ungerådets hjemmeside. 

Stk. 5: Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal og Ungerådet er beslutningsdygtigt, når 1/3 af rådets medlemmer er til stede. Ved forslag om ændring af Ungerådets vedtægter eller ved beslutning om, hvilke indstillinger Ungerådet vil anmode om bliver behandlet politisk, kræves, at 50 % af samtlige medlemmer i rådet er til stede, og at beslutningen bliver vedtaget med 2/3 flertal af de afgivne stemmer. Blanke stemmer tæller ikke med ved opgørelse af, om der opnås 2/3 flertal. 

§ 8 Vedtægtsændring 

Stk. 1: Ændringer i vedtægterne foretages af Borgerrepræsentationen i samråd med ungerådet. 

Godkendt af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation d. 11. april 2019